Login to your account

Username *
Password *

hide

210 3828286

Τηλέφωνο παραγγελιών

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο!
Το έργο της γαλλικής επιστημονικής αποστολής του Μοριά 1829-1838: Ά μέρος Τμήμα Φυσικών Επιστημών Το έργο της γαλλικής επιστημονικής αποστολής του Μοριά 1829-1838: Ά μέρος Τμήμα Φυσικών Επιστημών.. Product #: 9789602043110 Regular price: €254.40 €254.40 Σε απόθεμα

Το έργο της γαλλικής επιστημονικής αποστολής του Μοριά 1829-1838: Ά μέρος Τμήμα Φυσικών Επιστημών

Το έργο της γαλλικής επιστημονικής αποστολής του Μοριά 1829-1838: Ά μέρος Τμήμα Φυσικών Επιστημών

Κατασκευαστής:
Κωδικός προϊόντος: 9789602043110
Διαθεσιμότητα: Σε απόθεμα
Εκδότης: Μέλισσα
Σελίδες: 152
Επιμελητής: Γιάννης Σαΐτας

€254.40  €152.00

Στα 1829, κατά την περίοδο του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας, οργανώθηκε από το γαλλικό κράτος η "Επιστημονική Αποστολή του Μοριά" (Expedition Scientifique de Moree) με αντικείμενο την ιστορική, γεωγραφική, αρχαιολογική και εικονογραφική τεκμηρίωση της χώρας. Η αποστολή αυτή συνδέθηκε με τους επιστημονικούς τομείς της γεωγραφίας και γεωλογίας, της φυσικής ιστορίας, της χαρτογραφίας, της αρχαιολογίας, της αρχιτεκτονικής, της εθνογραφίας, οι οποίοι βρήκαν στο Μοριά ένα εξαιρετικό πεδίο εφαρμογής της νέας τεχνογνωσίας. Κατά την παραμονή τους, οι Γάλλοι επισκεύασαν οχυρώσεις (όπως στο κάστρο του Ναβαρίνου), κατασκεύασαν δρόμους (όπως Ναβαρίνου-Μεθώνης και Άργους-Ναυπλίου), γέφυρες (όπως στον ποταμό Πάμισο, στο δρόμο Μεθώνης-Καλαμάτας), έχτισαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις κ.λπ., αλλά κυρίως μας παρέδωσαν αφηγήσεις των οδοιπορικών τους, πλήθος χαρτών και τεράστιο αριθμό στοιχείων τόσο για τις συνθήκες που επικρατούσαν στις μέρες τους, όσο και στις αρχαίες και μεταγενέστερες εποχές. Όπως παρατηρεί ο αρχηγός της Αποστολής Bory de Saint Vincent, στον τόμο "Γεωγραφία", το φυσικό ανάγλυφο μίας ορεινής χώρας όπως η Πελοπόννησος, έχει δώσει απομονωμένες λεκάνες, που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, με συνέπεια τη διαφοροποίηση των ανθρώπων κάθε τόπου, ώστε να έχει ριζωθεί στους κάτοικους μια ιδιομορφία εθίμων, βασισμένων σε πολύ διαφορετικές ανάγκες και συμφέροντα. Στον ιδιαίτερο αυτό σχηματισμό οφείλονται τα αρχαία κράτη της Πελοποννήσου, το καθένα με τον ιδιαίτερο πατριωτισμό του, το χαρακτηριστικό πνεύμα των οποίων θα εμφανίζεται διαρκώς, όποιος κι αν είναι ο πολιτισμός που θα επιδιώξουμε να εισαγάγουμε σε αυτά τα μέρη, μέχρις ότου δίοδοι επικοινωνίας καλά χαραγμένες στους αυχένες των ψηλών βουνών, καλοί στέρεοι δρόμοι κατά μήκος των ελών και ισχυρές γέφυρες πάνω από τους ποταμούς ή τους χείμαρρους, σβήσουν τα εμπόδια που έθεσε η φύση.
Διακόσια χρόνια περίπου μετά την εποχή που έδρασε η Επιστημονική Αποστολή του Μοριά, ένα δίκτυο από σύγχρονους αυτοκινητόδρομους, που περιλαμβάνει τους άξονες "Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και Κλάδος Λεύκτρο - Σπάρτη", και "Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσάκωνα", κατασκευάζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί στη διάρκεια της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, σε μια δύσκολη πολιτικο-οικονομική διεθνή και εθνική συγκυρία. Το έργο αυτό έρχεται να σβήσει οριστικά τα εμπόδια που έθεσε η φύση και να φέρει κοντά τόσο τις τοπικές κοινωνίες μεταξύ τους, όσο και με την υπόλοιπη χώρα και τον κόσμο, συμβάλλοντας στη γενικότερη ανάπτυξη της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας.
Το έργο της Γαλλικής Αποστολής, παρά την αξία, την επιτυχία, το πολύτιμο υλικό και την αξιόλογη προσφορά του στις επιστήμες και στον τόπο, δεν αποτιμήθηκε αρκετά και παρέμεινε μακριά από το ευρύτερο κοινό. Η παρούσα έκδοση προσδοκά να συμβάλλει στη γνωριμία με την εικονογραφική και χαρτογραφική τεκμηρίωση, με αδημοσίευτα έως τώρα στοιχεία του χαρτογραφικού υλικού, καθώς και με τις άλλες μαρτυρίες των μελών της Αποστολής.
Η ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε. έχει την πρόθεση να συνεισφέρει στην ολοκλήρωση των επόμενων δύο εκδόσεων του έργου της Γαλλικής Αποστολής, που θα παρουσιάσουν αφενός το έργο του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, Γλυπτικής και Αρχαιολογίας (με την εικονογραφική τεκμηρίωση των μνημείων, της αρχιτεκτονικής, της γλυπτικής και των επιγραφών) και αφετέρου του υπόλοιπου έργου του Τμήματος Φυσικών Επιστημών (με την εικονογραφική τεκμηρίωση στους τομείς της Ζωολογίας και της Βοτανικής).
ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε. (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

 

 

ISBN: 9789602043110
Συγγραφέας:  
Εκδότης: Μέλισσα

Φίλτρα Αναζήτησης

Επισκεφθειτε μας

hideΧαριλάου Τρικούπη 53 - 55, 10681 Αθήνα

hideΤηλέφωνα: 210 3828286 , 210 3846061

hideinfo@vivliopazaro.com

Ωραριο Καταστηματος

hideΔευτέρα - Παρασκευή -------- 9πμ - 6μμ

hideΣάββατο      ------------------- 9πμ - 14:30μμ

hideΚυριακή     ----------------------- Κλειστά

Join In

Βρείτε μας στα social media

 

Newsletter

Εγγραφείτε στη λίστα μας για να λαμβάνετε ενημερώσεις